De IRSE Nederland beschikt helaas niet over een fysieke bibliotheek waar boeken geleend of ingezien kunnen worden. Daarvoor moet u in de openbare bibliotheken zijn.
Sinds kort hebben we de mogelijkheid boeken te scannen en deze als pdf, doorzoekbare pdf en evt. ook als Word bestand beschikbaar te stellen. We gebruiken een CZUR scanner die foto’s maakt van een opengeslagen boek, de pagina’s scheidt en de tekst kan herkennen. Het boek, tijdschrift etc. blijft intact, moet wel bestand zijn tegen opengevouwen onder de scanner neergelegd te worden.

De kwaliteit van de tekstherkenningsfunctie is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het origineel en heeft ook wel de neiging figuren waarin tekst voorkomt te verminken. Houdt dus altijd de pdf bestanden erbij om even te kunnen nagaan “hoe het eruit zag”. Glimmend papier en foto’s geven wat meer problemen dan mat papier. Het scannen gaat relatief snel, de nabewerking van de OCR tekst kan veel tijd kosten en dat doen we dus niet altijd.

De gescande en doorzoekbare pdf bestanden zijn nogal groot (het zijn uiteindelijk gewoon foto’s) maar kunnen bijv. prima op en tablet of e-reader gelezen worden en kunnen ook omgezet worden naar de daarvoor geschikte formaten.

Het online delen van gescande boeken gaat uiteraard alleen als het auteursrecht dat toestaat.

Heeft u nog boeken in uw bezit die u met ons en uw mede IRSE leden wilt delen, of kunt of wilt laten scannen, neem dan even contact met ons op.

Zie hier een voorbeeld, het boek Automatische Blokstelsels op de Nederlandse Spoorwegen waarin je ook kunt zien dat extreem lange uitvouwtekeningen (zie de bijlagen T en W) ook nog lastig zijn als ze buiten het zichtveld van de camera in de scanner vallen.